100hus2013: Hus 1

Huset som jag börjar med, är mitt eget. Jag köpte det sensommaren 2007 efter att jag sålt mitt förra hus.
Detta byggdes 1937, så det var således 70 år gammalt när jag flyttade in. Mannen jag köpte det av, hade bara ägt det i ett år, då han i stort sett totalrenoverade det för att sen sälja det vidare. Om ni minns så var ju det en bra marknad för säljare på den tiden, och många köpte hus och renoverade för att senare sälja det vidare och kunna tjäna en del.

 
Den här mannen, hade köpt huset från en gammal kvinna, som hade bott i huset ända sedan det byggdes. Kvinnans man, som tyvärr dog på 70-talet, byggde det, och hon levde själv i det. De hade inga barn heller.
När jag köpte det, så installerade jag en pelletsbrännare i den befintliga oljepannan. Kvinnan som bodde där innan, använde sex kubik olja om året till uppvärmningen. Vad en kubik olja kostar idag, vet jag inte, men skulle gissa på runt 12000 kr, vilket skulle bli en månadskostnad på 6000 kr! Det är vad jag betalar för ett halvt år!
 
I samhället jag bor i, Ekeby, fanns det till år 2008 en gruva där man bröt kol och lera, Skrombergaverken, som sedan användes för tillverkning av kakel, klinkers och tegel. På skorstenen till mitt hus, ser man ett typiskt sånt tegel, och på flera ställen i trädgården finns det klinkers utlagda till gångar, som också kommer från denna fabrik. Mitt hus är också byggt av detta tegel, men eftersom fogarna smulades sönder och att det var så kallt i huset under vintern, så är det numera tilläggsisolerat och putsat.
 
Det finns en del mer eller mindre kända hus som har byggts av detta tegel, bl a Helsingborgs Rådhus och Slagthuset i Malmö. En hel del bebyggelse i Irak och forna Sovjetunionen har också byggts med det. Det kanske mest kända huset, som är täckt av kaklet, är Operahuset i Sydney!
 
Det finns många hus i min by som har både tegel och kakel som tillverkats av Skrombergaverken, så kanske det dyker upp några här under årets gång.

100hus2013: Utmaningen

100hus2013 är en utmaning som skapats av Susanne Hultman.
 
Man ska fotografera hundra hus under 2013 och publicera dem på sin hemsida med en beskrivning om huset.
 
Låter hur intressant som helst då jag är fascinerad av hus i olika former. Min dröm när jag var yngre, var att jag skulle bli arkitekt, men realisten i mig insåg att det tyvärr fanns alldeles för många andra som också ville det.
 
När jag var liten, konstruerade jag ett otal skisser på olika hus, den ena mer imponerande än den andra, bl a ett hus hade gympasal i källaren så jag och mitt handbollslag skulle kunna träna där. Sen ville jag ha många barn och alla skulle ha egna sovrum, vilket blev skisser med en massa rum.

Jennie - Mitt i livet

Om allt och inget
Om mig och min familj
Om människor jag inte känner
Om människor jag känner
Om livet i allmänhet
Om funderingar
Om dåtid och framtid

RSS 2.0